Piquet
Χαρακτηριστικά
Οι χαρτοπαικτικές κάρτες εμφανίζονται στην Ευρώπη το 1370 τις οποίες φέρουν οι Mamluks, σκλάβοι πολεμιστές των Αράβων στην Αίγυπτο. Στη Γαλλία φθάνουν το 1377 Δεν περιελάμβαναν φιγούρες. Αργότερα βλέπουμε τις φιγούρες με τα πρόσωπα και τις θηλυκές να προστίθονται από τους Ιταλούς καρτοκατασκευαστές στα μέσα του 15ου αιώνος και αργότερα υιοθετούνται από τους Γάλλους. Στη Γαλλία αφαιρούνται οι ιππότες για να μπουν οι βασίλισσες, σε αντίθεση με την κοινή αλλαγή των βασιλιάδων από βασίλισσες, που παρατηρείται σε κάποια σετ καρτών. Οι εικόνες των προσώπων των γαλλικών καρτών φαίνεται πως επηρεάστηκαν από τις ισπανικές κάρτες, οι οποίες κυκλοφορούντο στη Γαλλία (https://www.wikiwand.com/en/French_playing_cards). Tα τέσσερα γαλλικά σύμβολα των καρτών εμφανίζονται στις χαρτοπαικτικές κάρτες της Γαλλίας στα τέλη του 15ου αιώνος.
To Piquet φαίνεται πως το δημιούργησε ο ιππότης Stephen de Vignolle, του γαλλικού στρατού του Καρόλου του Ζ’ κατά τη διάρκεια του εκατονταετούς πολέμου. Κατά μια άλλη εκδοχή δημιουργήθηκε στην Ισπανία. Στην Αγγλία άρχισε να γίνεται δημοφιλές μετά το γάμο της Μαρίας της Α’ με τον βασιλιά Φίλιππο Β’ της Ισπανίας, το 1554. Ως τον 18ο αιώνα ήταν αρκετά δημοφιλές στη Γαλλία ως παιχνίδι.
Το γαλλικό παιχνίδι με κάρτες είχε αποκτήσει και μαντική χρήση και μάλιστα από τον 18ο ως και τον 19ο αιώνα θεωρείτο ως μια από τις πιο αποδεκτές και αποτελεσματικές μεθόδους πρόβλεψης του μέλλοντος. Το γαλλικό σύστημα χαρτομαντείας στηρίχθηκε στις 32 κάρτες του piquet και ανέπτυξε λεπτομερή νοήματα, σε αντίθεση με άλλα συστήματα χαρτομαντείας. Τα νοήματα αυτά διασώζονται ως τις ημέρες μας και χρησιμοποιούνται, ευρέως στη Γαλλία από άτομα ωρίμου ηλικίας.
Το σύστημα είναι πολύ πρακτικό. Αυτά τα νοήματα όμως, όπως και οι τέσσερις ομάδες των καρτών δεν σχετίζονται με τα αντίστοιχα των καρτών Ταρώ της γαλλικής παράδοσης. Έτσι, βλέπουμε πως υπάρχουν ξεκάθαρα διαφορετικά συστήματα που αν και εμφανίζουν ομοιότητα στη δομή, δεν την εμφανίζουν στα ριξίματα ή στις ερμηνείες. Το ίδιο και στη μέθοδο Le Petit Lenormand, τα νοήματα των χαρτοπαικτικών καρτών, οι οποίες εμφανίζονται στο επάνω μέρος της κάρτας, δεν σχετίζονται με το νόημα του κεντρικού συμβόλου της κάρτας. Σαν σύστημα παρέχει βασικές πληροφορίες σε καταστάσεις κυρίως μακροπρόθεσμες, αλλά δίνει λεπτομέρειες που δεν θα δούμε σε σύγχρονα συστήματα μαντείας.
Το γαλλικό σύστημα καρτομαντείας piquet επηρέασε τα συστήματα Le Petit Etteilla και Le Petit Lenormand. Μπορούμε να πούμε πως βρισκόταν σε χρήση από το 1730 και ο Etteilla παρουσίασε μια δική του μέθοδο το 1770. Σήμερα, η χαρτομαντεία με τις κάρτες παιγνίων που έχει επανέλθει και η απόκτησή μιας τράπουλας είναι ασύγκριτα ευκολότερη σε σχέση με την απόκτηση καρτών γενικής μαντείας (oracle cards), καρτών Ταρώ, καρτών La Vera Sibilla, Le Petit Lenormand, Le Grand Jeu, Le Grand Etteilla, Kipper και άλλες.
Δομή Καρτών
Οι γαλλικές χαρτοπαικτικές κάρτες επικράτησαν σταδιακά σε όλη την Ευρώπη και αυτές χρησιμοποιούμε σήμερα. Οι τέσσερις ομάδες αποτελούνται από δέκα αριθμημένες κάρτες και τρεις φιγούρες. Αυτές είναι τα δόρατα ή piques, τα τριφύλλια ή trefles, τις καρδιές ή coeurs και τις ψηφίδες ή carreaux. Τα δόρατα δείχνουν πολύ άσχημες καταστάσεις, τα τριφύλλια τη δουλειά ή την απασχόληση, τα χόμπυ μας και οτιδήποτε χαρούμενο για εμάς, οι καρδιές τα συναισθηματικά θέματα, το σπίτι, την οικογένεια και οι ψηφίδες τα σκάνδαλα και τις διαμάχες. Στις τρεις αυλικές κάρτες ανά ομάδα έχουμε μια βασίλισσα, σε αντίθεση με τις γερμανικές κάρτες που βλέπουμε μόνο άντρες.
Χαρτοπαικτικές κάρτες εκτυπώνει η Ιταλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ελβετία, αλλά αυτές που επικράτησαν σήμερα είναι οι γαλλικές. Στην χαρτομαντική χρήση, στη Γαλλία κυρίως χρησιμοποιούντο μόνο οι 32 κάρτες.
Τα νοήματα της κάθε κάρτας δείχνουν καλές ή δυσάρεστες καταστάσεις, με τις φιγούρες να δείχνουν πρόσωπα. Είναι όλα πρακτικά μαντικά. Κανένα παραδοσιακό σύστημα μαντείας δεν εμφανίζεται για «πνευματική ανάπτυξη» και όχι για μαντεία, όπως πολλοί ακόλουθοι του κινήματος της νέας εποχής (New Age) προσπαθούν να περάσουν για τις κάρτες Ταρώ. Υπάρχουν δύσκολα ριξίματα με πολλές κάρτες και συγκεκριμένη διαδικασία μέχρις ότου οι κάρτες συγκεντρωθούν στο τραπέζι. Πάντα βλέπουμε τη χρήση κάρτας ενδείκτη και την εμφάνιση αντιστρόφων καρτών. Όλες οι κάρτες έχουν αντίστροφα νοήματα γι’ αυτό και σήμερα σημαδεύονται για να πηγαίνει κατευθείαν το μάτι εκεί και να γνωρίζει ο μάντης αν έχει μπροστά του την όρθια ή την αντίστροφη μορφή. Τόσο η χρήση ενδείκτη όσο και των αντιστρόφων νοημάτων των καρτών είναι τεχνικές που βλέπουμε να έχουν περάσει στη μαντεία με τις κάρτες Ταρώ. Συγκεκριμένα, το γαλλικό σύστημα είναι το πληρέστερο στην επιλογή της κάρτας ενδείκτη με βάση την ηλικία, την οικογενειακή κατάσταση και το χρώμα των μαλλιών και αυτό ακριβώς βλέπουμε να ακολουθείται στις κάρτες Ταρώ.
Ριξίματα
Τα δυο παρακάτω ριξίματα εμφανίζονται τον 19ο αιώνα.
Ρίξιμο Βεντάλιας
Ρίξιμο της βεντάλιας, γνωστό για το μεγάλο τελετουργικό του και τα επίπεδα ερμηνείας που παρέχει. Αρχικά βγάζουμε βεντάλιες 3 καρτών και βλέπουμε αν ανήκουν στην ίδια ομάδα ή αν μοιράζονται τον ίδιο αριθμό. Η μεγαλύτερης αξίας κάρτα βγαίνει να για μπει στη μεγάλη βεντάλια των 15 καρτών. Μετράμε από τον ενδείκτη και ερμηνεύουμε την 5η κάρτα κάθε φορά σαν γραμμικό ρίξιμο. Έπειτα καθρεπτίζουμε τις κάρτες. Ανακατεύουμε και σχηματίζουμε 5 σωρούς. Μαζεύουμε τους 4 σωρούς και ανακατεύουμε προσθέτοντας κάθε φορά μια κάρτα στον τελευταίο σωρό. Έτσι έχουμε τελικά 4 σωρούς 3 καρτών συν έναν. Γυρίζω και ερμηνεύω τις τριάδες όπως στο κλασσικό ρίξιμο της μεθόδου Petit Cartomancien σταθερών θέσεων.
Λοιπά Ριξίματα
Ρίξιμο του αστεριού, με σταθερές θέσεις για την πρόβλεψη παρόντος, μέλλοντος και εμποδίων.Ρίξιμο των έξι σωρών. Εδώ σχηματίζουμε 6 σωρούς σε ημισέληνο, σαν μια βεντάλια και κάθε ένας έχει τρεις κάρτες. Ο κάθε σωρός αντιπροσωπεύει έναν τομέα της ζωής του ερωτώντα. Έχουμε: ερωτών, σπίτι, φιλίες, δουλειά, καρδιά-τι θέλει, μέλλον.
Γύφτικο ρίξιμο. Μετά το κόψιμο, ο μάντης γυρίζει τις κάρτες από κάτω και ανά τρεις επιλέγει αυτήν με τη μεγαλύτερη αξία. Δημιουργούνται δυο σωροί. Παίρνουμε αυτόν με τις απορριφθείσες κάρτες και ψάχνουμε για τριάδες. Γυρίζουμε τον άλλο σωρό και τον διαβάζουμε γραμμικά και στο τέλος τοποθετούμε τις τριάδες. Οι συνδυασμοί των καρτών είναι πιο δύσκολοι με αυτό το ρίξιμο.
Αναγνώσεις: 379