Γαλλικά Συστήματα Καρτομαντείας

Les Jeux Divinatoires

Συγγραφέας: Μαρίλυ Καρύδη
E-mail: [javascript protected email address]
Website:
Ημερομηνία έκδοσης: 2023-05-11

Oracle Gé

Ο Gerard Barbier, ο δημιουργός των καρτών γενικής μαντείας Oracle GE, γεννήθηκε στη Λυών και σπούδασε εφαρμοσμένες τέχνες στο Παρίσι, όπου και μυήθηκε στην εξάσκηση μαντείας από τον δάσκαλό του. Ήδη από την ηλικία των 16 ετών είχε συνειδητοποιήσει το χάρισμά του το οποίο και ανέπτυξε ώστε στα 21 του να γίνει επαγγελματίας καρτομάντης χρησιμοποιώντας κάρτες ταρώ αλλά και δέσμες γενικής μαντείας. Τρία χρόνια αργότερα, δημιούργησε τη δική του δέσμη μαντείας, την Oracle GE (εκδ. France Carte, 1991) χρησιμοποιώντας τις καλλιτεχνικές του δεξιότητες και το διορατικό του χάρισμα.

Ο Gerard Barbier βλέποντας την επιτυχία του συστήματος αποφάσισε το 1995 να δημοσιεύσει το βιβλίο «Le Grand Livre de L’ Oracle GE». Το Νοέμβριο του 2001 κυκλοφόρησε ένα νέο συνοδευτικό βιβλίο με λεπτομερή περιγραφή των καρτών καθώς και επτά νέες μεθόδους ριξιμάτων, το «L’ Oracle GE: Nouvelles methods de tirages». Έκτοτε, έχει εκδώσει και άλλες δέσμες γενικής μαντείας όπως το «Le Manuscrit» (2002), «Oracle des Questions» (2004), «Oracle Itae» (2012) και το «Oracle Temporel» (2021).

Δομή Της Δέσμης

Η δέσμη Oracle GE αποτελείται από 61 κάρτες σχεδιασμένες με ξυλομπογιές που αποδίδουν μια κάπως παιδική εμφάνιση. Τα σύμβολα ωστόσο είναι απλά και κατανοητά κάνοντας το σύστημα αυτό κατάλληλο όχι μόνο για επαγγελματίες καρτομάντεις αλλά και για αρχαρίους.

Η ιδιαιτερότητά του σε σχέση με άλλα συστήματα είναι πως περιλαμβάνει 4 κάρτες που δείχνουν τις 4 εποχές του έτους, επιτρέποντας έτσι στον δέκτη να προσδιορίσει τον χρόνο που θα συμβούν τα γεγονότα που εμφανίζονται στο ρίξιμο. Πιο συγκεκριμένα, αν πέσει μια κάρτα εποχής στο ρίξιμο δείχνει είτε την εποχή που θα γίνει το συμβάν (πχ Καλοκαίρι) ή την διάρκεια 3 μηνών απ’ όταν έγινε το ρίξιμο (ανεξαρτήτως εποχής). Όταν μία ή περισσότερες κάρτες πέσουν ανάμεσα από 2 κάρτες εποχών, ενδεχομένως το γεγονός να συμβεί ανάμεσα στις 2 αυτές εποχές. Αν όμως 2 κάρτες εποχών, όποιες κι αν είναι, πέσουν δίπλα-δίπλα τότε δείχνει την περίοδο 6 μηνών. Εάν πέσουν 3 κάρτες εποχών δίπλα-δίπλα, την περίοδο 9 μηνών και αντίστοιχα 4 κάρτες εποχών, το διάστημα ενός έτους ή και περισσότερο. Οι κάρτες με τις εποχές του έτους πέρα από τον προσδιορισμό του χρόνου δείχνουν και το «κλίμα» των γεγονότων και των καταστάσεων που περιγράφονται στο ρίξιμο.

Μια άλλη ιδιαιτερότητα της Oracle GE είναι πως περιλαμβάνει 8 κάρτες χαρακτήρων, άνδρες και γυναίκες. Συγκεκριμένα, ένα αγοράκι, ένα κοριτσάκι, 4 κάρτες ενηλίκων, άνδρες και γυναίκες, όπου οι δύο χρησιμοποιούνται σαν κάρτες-ενδείκτες, έναν ηλικιωμένο και μια ηλικιωμένη αντίστοιχα. Οι κάρτες χαρακτήρων έχουν και ανεστραμμένη όψη ώστε να προσδιορίζουμε το χρώμα μαλλιών των αντίστοιχων προσώπων.

Αν και οι περισσότερες κάρτες της Oracle GE ερμηνεύονται σε όρθια μορφή, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις, συγκεκριμένα 9 κάρτες που έχουν και αντίστροφη ερμηνεία. Οι κάρτες αυτές είναι: (8) Η αράχνη, (12) Το στιλέτο, (15) Τα σεξουαλικά σύμβολα, (16) Ο δρόμος, (18) Ο πελαργός, (28) Το δώρο, (35) Το νοσοκομείο, (39) Ο αρουραίος και (44) Η δικαιοσύνη. Διακρίνονται από τις υπόλοιπες καθώς σε αυτές ο αριθμός της κάρτας είναι τυπωμένος και στην αντίστροφη όψη.

Οι Κάρτες

 1. Ο ήλιος
 2. Το ρόδο
 3. Η άνοιξη
 4. Η φωτιά
 5. Οι πύργοι
 6. Οι 2 καρδιές
 7. Οι αριθμοί
 8. Η αράχνη
 9. Το σαλιγκάρι
 10. Το καράβι
 11. Το λιοντάρι
 12. Το στιλέτο
 13. Η πεταλούδα
 14. Ο πανσές
 15. Τα σεξουαλικά σύμβολα
 16. Ο δρόμος
 17. Το αστέρι
 18. Ο πελαργός
 19. Τα χρήματα
 20. Τα 2 ποτήρια
 21. Τα 3 φεγγάρια
 22. Το κερί
 23. Τα εργαλεία
 24. Το Καλοκαίρι
 25. Το θαυμαστικό
 26. Η έρημος
 27. Το πουλί
 28. Το δώρο
 29. Η χειραψία
 30. Η ζυγαριά
 31. Ο σκύλος
 32. Το φίδι
 33. Το στηθοσκόπιο
 34. Ο σκίουρος
 35. Το νοσοκομείο
 36. Η μοιρασμένη καρδιά
 37. Το κοχύλι
 38. Ο ελέφαντας
 39. Ο αρουραίος
 40. Τα χαρτιά/ τα έγγραφα
 41. Ο Χειμώνας
 42. Τα βέλη
 43. Η άρπα
 44. Η δικαιοσύνη
 45. Το κορίτσι
 46. Το αγόρι
 47. Η γυναίκα
 48. Ο άνδρας
 49. Ο συμβουλευόμενος
 50. Η συμβουλευόμενη
 51. Η ηλικιωμένη
 52. Ο ηλικιωμένος
 53. Το σπασμένο ποτήρι
 54. Η εξοχή
 55. Το Φθινόπωρο
 56. Η πυραμίδα
 57. Ο λύγκας (αιλουροειδές)
 58. Ο σταυρός
 59. Η νυχτερίδα
 60. Το περιστέρι
 61. Η περγαμηνή

Ριξίματα

Στο βιβλίο του Gerard Barbier «Le grand livre de l’ Oracle GE» παρουσιάζονται τα παρακάτω ριξίματα:

 • Η αριθμολογική μέθοδος
 • Η μέθοδος του κοσμικού αριθμού
 • Η μέθοδος του Σταυρού
 • Η αστρολογική μέθοδος (ρίξιμο 12 Οίκων)
 • Η μέθοδος των 16 καρτών
 • Η μέθοδος των 6 καρτών

Στο δεύτερο βιβλίο του Barbier «L’ Oracle GE: Nouvelles methods de tirage», πέρα από συμπληρωματικές ερμηνείες των καρτών, αναφέρονται και οι παρακάτω μέθοδοι ριξίματος

 • Η μέθοδος 7 καρτών για συγκεκριμένο τομέα
 • Η μέθοδος του Αστεριού
 • Η μέθοδος του «Ποιος;»
 • Η μέθοδος των 12 καρτών
 • Ετήσιο ρίξιμο
 • Η μέθοδος 7 καρτών για απαντήσεις Ναι/Όχι
 • Η μέθοδος για προσωπικότητα ατόμου

Από το 2020 η δέσμη Oracle GE εκδίδεται από τις εκδόσεις Trajectoire. Στα δύο βιβλία του Gerard Barbier «Le Grand Livre de L’ Oracle GE» (1995) και «L’ Oracle GE: Nouvelles methods de tirages» (2001) υπάρχουν αναλυτικές περιγραφές των καρτών, καθώς και πληθώρα ριξιμάτων. Ειδικά στο δεύτερο βιβλίο ο συγγραφέας δίνει συμπληρωματικές ερμηνείες της κάθε κάρτας για ξεχωριστό τομέα της ζωής μας όπως συναισθηματικά, επαγγελματικά, υγεία, προσωπικότητα, κλπ. Επίσης κατηγοριοποιεί τις κάρτες σε θετικές, αρνητικές και ουδέτερες και στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνει επιπλέον ριξίματα με εικονογραφημένα παραδείγματα.

Αναγνώσεις: 163