Court de Gebelin
O Antoine Court de Gebelin γεννήθηκε το 1728 και μεγάλωσε σε διαμαρτυρόμενη οικογένεια, η οποία βίωνε διώξεις στη Γαλλία, με αποτέλεσμα οι γονείς του να μετακομίσουν στην Ελβετία. Σπούδασε στο στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και γίνεται πάστορας το 1754. Επιστρέφει στο Παρίσι και σιγά σιγά αρχίζει να αναπτύσει ενδιαφέρον για τον αποκρυφισμό. Το 1772 ξεκινά να διαφημίζει πως θα γράψει μια πολύτομη (9τομη τελικά) πραγματεία Ο Πρωτόγονος Κόσμος Αναλυμένος και Συγκρινόμενος με τον Σύγχρονο Κόσμο (Monde Primitif). Ξεκίνησε το επόμενο έτος και τελείωσε το 1782 ένα έτος ανά τόμο. Ο όγδοος τόμος του 1781 αφορά τις κάρτες Ταρώ, οι οποίες παρουσιάζονται ως εργαλείο Μαντείας, αιγυπτιακής προελεύσεως. Με αυτήν τη χρήση και μόνο, απέρριπτε την θεωρία παιγνίων και συσχέτιζε τις κάρτες με τα ιερογλυφικά του βιβλίου του Θωθ. Η θεωρία του ενισχύθηκε λίγα χρόνια μετά από την πρόσφατη αποκρυπτογράφηση από τον Jean-François Champollion της στήλης της Ροζέττας το 1799, η οποία πυροδότησε ενδιαφέρον στην Αιγυπτιολογία εκείνη την εποχή.
Ο Gebelin προέβη σε αλλαγές. Ο Τρελός πήρε τον αριθμό μηδέν. Το τραπέζι του Μάγου απέκτησε και τέταρτο πόδι. Η αυτοκρατορική οικογένεια έγινε βασιλική οικογένεια. Οι παππικές μορφές έγιναν ιερατικές κτλ. Ο Gebelin προσέλαβε την Mademoiselle Linote για να δημιουργήσει τα χαρακτικά των θριάμβων όπως τους φαντάστηκε εκείνος. Η δική του εκδοχή στηρίχθηκε πολύ στις κάρτες Ταρώ της Μασσαλίας. Ο de Gebelin πίστευε ακράδαντα ότι οι κάρτες σώθηκαν από την αρχαία Αίγυπτο και δεν είναι τίποτε λιγότερο από το βιβλίο του Θωθ. Ο ίδιος είναι ο πρώτος που παρατηρεί το ίσο πλήθος των θριάμβων με τα γράμματα του εβραϊκού αλφαβήτου, κάτι που αργότερα θα καταστεί αιτία σύνδεσης των καρτών με την Καμπάλα. Επίσης, είναι ο πρώτος που αναφέρει τους Γύφτους ως εκείνους που διέδωσαν τις κάρτες Ταρώ. Και για τις δυο αυτές καινοτόμες θεωρίες δεν αναγνωρίζεται σήμερα, ενώ είναι δικές του. Από όσα μας άφησε, οι περισσότεροι θυμώνται την αιγυπτιακή καταγωγή των καρτών και την θέασή τους ως ένα μυητικό βιβλίο.
Το 1778 θα μπει στην οργάνωση του Γερμανού ιατρού Franz Anton Mesmer (1734-1815), την Universal Harmony, στον οποίο θα απευθυνθεί για τη θεραπεία των ποδιών του. Αν και αρχικά θεραπεύεται, η αρρώστια επιστρέφει και τον σκοτώνει. Οι θεωρίες του επηρέασαν καθοριστικά την εποχή του και τους επομένους αιώνες.
Αναγνώσεις: 372