Γαλλικά Συστήματα Καρτομαντείας

Les Jeux Divinatoires

Συγγραφέας: Μαρίλυ Καρύδη
E-mail: [javascript protected email address]
Website:
Ημερομηνία έκδοσης: 2023-05-09

Oracle Belline

Οι κάρτες Oracle Belline δημιουργήθηκαν στη Γαλλία το 1845 από τον παραψυχολόγο-αποκρυφιστή Jules-Charles, Ernest Billaudot ή αλλιώς Mage Edmond (1829-1881). Το γραφικό ύφος των καρτών, αν και απλό, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και εκφραστικό, χάρη στα έντονα χρώματα και τους συμβολισμούς. Δεκαετίες μετά το θάνατο του Edmond, ο μελετητής αρχαιοτήτων και αποκρυφισμού Marcel Forget (1924-2002) που το 1955, όταν πια έγινε επαγγελματίας καρτομάντης, μετονομάστηκε σε Marcel Belline, ανακάλυψε τυχαία τις κάρτες μαζί με ένα χειρόγραφο ημερολόγιο του Edmond, με λεπτομερή περιγραφή της χρήσης τους. Ύστερα από πολλή μελέτη και πειραματισμό και αφού πρόσθεσε μια επιπλέον κάρτα στο σύστημα (magnetic card ή blue card), κατάφερε το 1961 να εκδώσει το έργο του Edmond, που πλέον μετονομάστηκε σε Oracle Belline (εκδ. Grimaud). Σήμερα η δέσμη αυτή έχει επανασχεδιαστεί από τον Medlinaf με μια πιο σύγχρονη απεικόνιση και κυκλοφορεί με τον τίτλο «Eltynne Tarot».

Δομή του Συστήματος

Όσον αφορά την απεικόνιση των καρτών, παρατηρούμε πως η τέχνη του Edmond βασίζεται σε απλά, πρόχειρα σχέδια με πένα και μελάνια στα βασικά χρώματα, καθώς η πρόθεσή του ήταν να δημιουργήσει μια δέσμη αποκλειστικά για προσωπική του χρήση και όχι για μαζική παραγωγή. Ως αποτέλεσμα αυτού, πολλοί χαρακτηρίζουν σκληρό το καλλιτεχνικό του ύφος που δεν βοηθά τόσο στην άμεση αντίληψη του συμβολισμού. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν εμπόδισε τους μελλοντικούς καρτομάντεις να αγαπήσουν το σύστημα καθώς η Oracle Belline αποτελεί μια πρωτότυπη δημιουργία του Edmond που ενσωματώνει όλη την αποκρυφιστική του γνώση και παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα γαλλικής καρτομαντείας.

Η δομή της Oracle Belline

Η δέσμη αποτελείται από 53 κάρτες, οι 49 εκ των οποίων φέρουν ένα σύμβολο που τις συνδέει με ένα από τα επτά ουράνια σώματα (πλανητικές επιρροές). Κάθε πλανήτης εμφανίζεται σε επτά κάρτες και απεικονίζεται με το αντίστοιχο σύμβολο και χρωματισμό στην πάνω δεξιά γωνία της κάρτας. Η δομή της δέσμης λοιπόν διακρίνεται σε επτά ομάδες των επτά καρτών, συν 4 μη πλανητικές κάρτες (τον άνδρα, τη γυναίκα, το κλειδί και τη μπλε κάρτα). Τα σύμβολα, τα χρώματα, οι πλανήτες και οι αριθμοί παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ερμηνεία και την κατανόηση του μηνύματος που προβάλλεται μέσα από το ρίξιμο.

Πιο συγκεκριμένα η δέσμη Oracle Belline περιλαμβάνει τις παρακάτω κάρτες:
Το πεπρωμένο
Το αστέρι του άνδρα
Το αστέρι της γυναίκας
Οι κάρτες του Ήλιου
Η γέννηση
Η επιτυχία
Η εξέλιξη
Οι τιμές
Η σκέψη – Η φιλία
Η εξοχή – Η υγεία
Τα δώρα
Οι κάρτες της Σελήνης
Η προδοσία
Η αναχώρηση
Η αστάθεια
Η ανακάλυψη
Το νερό
Το σπίτι
Η ασθένεια
Οι κάρτες του Ερμή
Η αλλαγή
Τα χρήματα
Η ευφυΐα
Η κλοπή, Η απώλεια
Η επιχείρηση
Το εμπόριο
Τα νέα
Οι κάρτες της Αφροδίτης
Οι απολαύσεις
Η ειρήνη
Η ένωση
Οι οικογένεια
Η αγάπη
Το τραπέζι
Το πάθος
Οι κάρτες του Άρη
Η κακία
Η δίκη
Ο δεσποτισμός
Ο εχθρός
Οι συνομιλίες
Η φωτιά
Το ατύχημα
Οι κάρτες του Δία
Η υποστήριξη
Η ομορφιά
Η κληρονομιά
Η σοφία
Η φήμη
Η ευκαιρία
Η ευτυχία
Οι κάρτες του Κρόνου
Η κακοτυχία
Η στειρότητα
Η μοίρα
Η χάρη
Τα ερείπια
Η καθυστέρηση
Το μοναστήρι

Η μοναδική μη αριθμημένη κάρτα είναι αυτή που πρόσθεσε στο σύστημα ο Marcel Forget και που ονομάστηκε «μπλε κάρτα» ή «μαγνητική κάρτα» ή «ωφέλιμη κάρτα» καθώς εξουδετερώνει τις διπλανές αρνητικές κάρτες και επηρεάζει θετικά το ρίξιμο. Εναλλακτικά χρησιμοποιείτε σαν κάρτα αντικατάστασης.

Τρόποι Ανάγνωσης και Ριξίματα

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, όλα τα στοιχεία που εμφανίζονται στις κάρτες (σύμβολα, χρώματα, πλανήτες και αριθμοί) παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ερμηνεία τους. Η κάρτα του άνδρα (2) ή της γυναίκας (3) αντίστοιχα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κάρτα ενδείκτη (η κάρτα δηλαδή που εκπροσωπεί τον συμβουλευόμενο). Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις φιγούρες αλλά μας ενδιαφέρει να δούμε έναν συγκεκριμένο τομέα της ζωής μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια αντίστοιχη κάρτα σαν ενδείκτη όπως για παράδειγμα την κάρτα Οικογένεια (28).

Οι κάρτες τοποθετούνται μόνο σε όρθια όψη και χρησιμοποιούνται τόσο σε γραμμικά ριξίματα που παραδοσιακά ερμηνεύονται από τα δεξιά προς τα αριστερά, όσο και σε ριξίματα σταθερών θέσεων. Η ερμηνεία τους βασίζεται στη θέση που έχουν μέσα στον συνδυασμό, καθώς η κάθε κάρτα επηρεάζει τη διπλανή της. Ειδικά μια θετική κάρτα «εξουδετερώνει» μια αρνητική εάν πέσει ακριβώς δίπλα της ή για παράδειγμα η κάρτα 44 (Ευκαιρία) δίνει μια προειδοποίηση όταν προηγούνται αρνητικές κάρτες ώστε να αποφθεχθούν τα χειρότερα. Σε πρώτο επίπεδο ο καρτομάντης ακολουθεί τις βασικές ερμηνείες των καρτών και κατόπιν συμπληρωματικά τις αστρολογικές επιρροές για τον προσδιορισμό χρόνου ή για να υποστηρίξει την έκβαση του ριξίματος. Δίνουμε έμφαση στις κάρτες εκείνες που αντιπροσωπεύουν τομείς της ζωής μας (οικογένεια, γάμος, υγεία, χρήματα, κλπ) καθώς επίσης και ποιοι πλανήτες υπερισχύουν στο ρίξιμο ώστε να κατανοήσουμε τα μπλοκαρίσματα, τις αιτίες αλλά και τις ευνοϊκές επιρροές ώστε να βοηθήσουμε τον συμβουλευόμενο.

Τα ριξίματα μπορεί να είναι είτε γραμμικά, είτε σταθερών θέσεων. Συγκεκριμένα, τα 4 ριξίματα που προτείνει ο Belline είναι:

  1. Γραμμικό ρίξιμο με αριθμό καρτών που επιλέγει ο ενδιαφερόμενος
  2. Γραμμικό ρίξιμο με αριθμό καρτών όσα και τα γράμματα του μικρού ονόματος του συμβουλευόμενου
  3. Γραμμικό ρίξιμο 12 καρτών
  4. Το ρίξιμο του Σταυρού με 5 κάρτες (ρίξιμο σταθερών θέσεων αντίστοιχο του TdM)

Εναλλακτικά, στο βιβλίο της Sylvie Steinbach “The secrets of the Belline oracle” (2018) αναφέρονται ριξίματα που συναντάμε και σε άλλα καρτομαντικά συστήματα, όπως γραμμικό Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον, είτε σταθερών θέσεων 3 έως 10 καρτών ή και περισσοτέρων ανάλογα την περίπτωση και το θέμα. Υπάρχει ακόμα το ρίξιμο του τετραγώνου 9 καρτών (3x3) όπου συνδυάζει τις σταθερές θέσεις με γραμμική ερμηνεία, όπως επίσης και το ρίξιμο των 12 Οίκων.

Όπως και σε κάθε άλλο σύστημα καρτομαντείας, οι ερωτήσεις και τα ριξίματα που γίνονται με την Oracle Belline αφορούν κάθε είδους θέμα που μπορεί να απασχολεί τον ενδιαφερόμενο. Θέματα οικογενειακά, ερωτικά, επαγγελματικά, ερωτήσεις πνευματικού περιεχομένου, προσωπικής ανάπτυξης, εύρεσης χαμένων αντικειμένων/ατόμων, συμβουλευτική, κλπ.

Νοήματα

https://cartonomancie.awitchalone.com/oracle-belline-keywords.php

Αναγνώσεις: 135