Γαλλικά Συστήματα Καρτομαντείας

Les Jeux Divinatoires

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Ντερζιώτης
E-mail: [javascript protected email address]
Website: Crossroads Witch
Ημερομηνία έκδοσης: 2023-04-30

Le Petit Cartomancien

Χαρακτηριστικά

Ο Μικρός Καρτομάντης είναι ένα γαλλικό σύστημα μαντείας του 1890 δημιουργηθέν από τον J.M. Simon και τον εκδοτικό οίκο B.P. Grimaud. Aποτελεί σύνθεση των συστημάτων Parlour Sibyl/ La Sibylle des Salons, των 52 καρτών (1827) και Le Livre du Destin (1860), των 32 καρτών. Όποιος έχει ασχοληθεί με τη Sibila θα εξοικειωθεί γρηγορότερα με αυτό το σύστημα.

Όποιος έχει ασχοληθεί με το piquet θα δει πως τα νοήματα μοιάζουν πάρα πολύ. Μαθαίνονται γρήγορα, είναι πάνω στις κάρτες, και το ρίξιμο επίσης μαθαίνεται, παρά τη δυσκολία του και φέρει επιρροές από το piquet. Ο προχωρημένος καρτομάντης στην κλασσική καρτομαντεία, θα χρησιμοποιήσει με ευκολία το σύστημα.

Είναι δημοφιλές εντός της Γαλλίας, αλλά η δέσμη του παραμένει εκτός κυκλοφορίας από το 1980 καθιστώντας δύσκολη την απόκτησή της. Οι εκδόσεις Grimaud κυκλοφόρησαν και την αγγλική έκδοση της δέσμης με τίτλο “The Concise Fortune Teller”, δηλαδή ο περιεκτικός μάντης.

Απαρτίζεται από 36 κάρτες διαστάσεων 8,6 x 5,5 εκ. Οι κάρτες διαθέτουν ενσωματωμένα τα νοήματα της όρθιας και της αντίστροφης πλευράς. Τα νοήματα στηρίζονται στα παραπάνω δυο συστήματα, ενώ έχει επιρροές σε αυτά από το Petit Etteilla και το Piquet. Αντί για 32 κάρτες έχουμε 36 διότι συμπεριλαμβάνονται και τα εξάρια. Στις ερμηνείες των ριξιμάτων υπολογίζουμε και τις αριθμητικά όμοιες κάρτες, όπως συμβαίνει και στο σύστημα Petit Etteilla.

Δομή Καρτών

Κάθε κάρτα αποτελείται από μια χαρτοπαικτική κάρτα τύπου Παρισιού, η οποία τοποθετείται στο επάνω αριστερά τμήμα, μια κεντρική φιγούρα από τον Jean Ignace Isidore Grandville και τα νοήματά της στο επάνω δεξί τμήμα.

Ριξίματα

Πλην των γραμμικών ριξιμάτων και όποιων ριξιμάτων από τη γαλλική σχολή μπορεί να ενσωματώσει κάποιος, το σύστημα χαρακτηρίζεται από ένα τελετουργικό ρίξιμο σωρού 12 καρτών, το οποίο ερμηνεύεται γραμμικά αλλά όχι με τη σειρά εμφάνισης των καρτών. Ακολουθεί το δεύτερο επίπεδο ερμηνείας με το σχηματισμό 4 σωρών σταθερών θέσεων για το άτομο, το σπίτι του, το μέλλον του και το απρόβλεπτο. Οι σωροί επανασχηματίζονται ξανά και ξανά και στο τέλος έχομεν 4 σωρούς με 3 κάρτες ανά σωρό. Ακριβώς όπως στο piquet ανοίγουμε σε βεντάλια και ερμηνεύουμε 3 κάρτες για τις 4 σταθερές θέσεις.

Βιβλία

Το συνοδευτικό φυλλάδιο που συνοδεύει τη δέσμη. Το φυλλάδιο εξηγεί τους συνδυασμούς καρτών όμοιας αριθμητικής αξίας και το κλασσικό ρίξιμο. Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Δέσμες

  • Le Petit Cartomancien
  • The Concise Fortune Teller
Οι δέσμες με το πράσινο κουτί κυκλοφορούνται μετά το 1963. Οι πρώτες δέσμες κυκλοφορούσαν σε τυλιγμένο χαρτί.

Λέξεις-Κλειδιά

https://cartonomancie.awitchalone.com/petit-cartomancien-keywords.php

Αναγνώσεις: 196