Γαλλικά Συστήματα Καρτομαντείας

Les Jeux Divinatoires

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Ντερζιώτης
E-mail: [javascript protected email address]
Website: Crossroads Witch
Ημερομηνία έκδοσης: 2023-05-03

Le Grand Jeu

Χαρακτηριστικά

Δυο χρόνια μετά το θάνατο της Anne Marie Le Normand, το 1845, η κυρία Breteau κυκλοφορεί ένα σετ καρτών με τίτλο Le Grand Jeu de Mlle Lenormand, με το οποίο ήθελε να τιμήσει τη δασκάλα της. Η κυρία Breteau υποστήριξε πως ήταν μαθήτριά της, όπως πολλοί άλλοι βέβαια, μετά το θάνατο της Le Normand, για να ενισχύσουν τη φήμη και τις δυνατότητές τους.

H διαίσθηση εκπαιδευμένη στις παραπάνω μαντικές τέχνες θα παίζει μεγάλο ρόλο στην ερμηνεία. Οι δυο μικρές εικόνες έχουν κίνηση, βοηθούν στο να γίνει συνδυασμός καρτών όπως και στη γαλλική παράδοση των καρτών Ταρώ (Tarot de Marseille) και στο σύστημα Le Petit Lenormand. Τα άνθη μεταφέρουν μια συμβουλή στον ερωτώντα ή απευθύνονται στη δημιουργική δύναμη αυτού. Κάθε κάρτα έχει 3 διαφορετικά άνθη, δημιουργώντας μια σύνθεση. Η κεντρική εικόνα απαντά στο κυρίως θέμα της ερώτησης. Ο αστερισμός απαντά σε νέα που θα συμβούν ή θα ανακοινωθούν.

Σε αντίθεση με άλλες μεθόδους, δεν χρησιμοποιώνται πολλές κάρτες στην ερμηνεία. Συνήθως 3 κάρτες ή 5 σε γραμμική σειρά είναι αρκετές. Μετά από αυτά τα δυο γραμμικά ριξίματα έχουμε το ρίξιμο 12 καρτών. Υπάρχουν ριξίματα με περισσότερες κάρτες, αλλά δεν θα τα δούμε σε χρήση.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το σύστημα έστω και αν ο μάντης γνωρίζει το ήμισι των απεικονίσεων, δηλαδή έστω κι αν δεν γνωρίζει όλα τα διαφορετικά συστήματα που αποτελούν το σύστημα Grand Lenormand. Για παράδειγμα, οι αρχάριοι γνωρίζουν μόνο την ερμηνεία της κεντρικής εικόνας, των δυο που την συνδέουν και των φυτών. Ακριβώς όπως το σύστημα Le Petit Etteilla υπάρχουν επίπεδα στην ερμηνεία των καρτών, όπου το κάθε επόμενο στηρίζεται στο προηγούμενο. Μόλις κάποιος εξοικειωθεί με τις ερμηνείες των 52 καρτών και τους τρόπους συνδυασμού τους στα ριξίματα, το σύστημα διευκολύνει την πρόβλεψη και δεν κουράζει τον μάντη όσο άλλα συστήματα.

Λόγω της σύνδεσης του συστήματος με την αρχαία Ελλάδα, εμείς οι Έλληνες μπορούμε εύκολα να αφομοιώσουμε τις ερμηνείες των καρτών, διότι υπάρχει τέτοια λογική συνάφεια στις απεικονίσεις κάθε κάρτες, που δεν συναντούμε αντικρουόμενα νοήματα στην ίδια κάρτα, όπως δυστυχώς συμβαίνει με άλλα –νέα- συστήματα. Τα νοήματα κάθε μιας απεικόνισης είναι συγκεκριμένα, όπως συμβαίνει σε όλα τα παλιά συστήματα καρτομαντείας. Οι εικόνες είναι υπέροχες, εντός του πλαισίου της εποχής τους.

Το σύστημα Grand Lenormand/Grand Jeu μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του συστήματος Tarot. Η μέθοδος δεν είναι διάσημη ούτε στο εξωτερικό, κυρίως γιατί απαιτεί χρόνο και αφοσίωση για την εκμάθησή της, αλλά αναμφισβήτητα είναι η πιο κοντινή μέθοδος στη φιλοσοφία για τη μαντεία που χρησιμοποιούσε η madame Lenormand και είναι πιο κοντά στα δικά της προσωπικά ενδιαφέροντα. Η Γαλλία και γαλλόφωνες χώρες ασχολούνται με αυτό το σύστημα και το ενδιαφέρον που υπάρχει στην Ευρώπη μένει ανεκπλήρωτο, λόγω της έλλειψης βιβλίων.

Δομή Καρτών

Η επιτυχημένη χρήση των καρτών απαιτεί την καλή γνώση της δομής του συστήματος, το οποίο αποτελείται από διαφορετικά συστήματα και το κάθε ένα παίζει έναν συγκεκριμένο ρόλο και κάθε σημείο της κάρτας διαβάζεται με συγκεκριμένο τρόπο. Οι κάρτες είναι 54 με 2 εξ αυτών να είναι ενδείκτες, άρα έχουμε 52 κάρτες με 7 ή 8 υποκατηγορίες στην κάθε μία. Κάθε εικονίτσα της κάθε μιας υποκατηγορίας, έχει μια συμβολική σημασία και ερμηνεία. Όλες οι εικόνες της κάθε κάρτας σχετίζονται έντονα με τη μεγάλη κεντρική εικόνα της κάρτας. Συνεπώς, έχουμε 52 βασικές σημασίες και 7-8 περαιτέρω σημασίες σε κάθε κάρτα. Κατά συνέπειαν, με ένα ρίξιμο 5 καρτών, οι πληροφορίες που λαμβάνουμε είναι αρκετές. Η βασική εικόνα με τις 2 μικρότερες σε κάθε κάρτα μεταφέρουν μια συγκεκριμένη ιστορία η κάθε μία. Αυτή η ιστορία είναι το σύμβολό μας και μπορούμε να το επεκτείνουμε για τις ανάγκες τις μαντείας. Το σύμβολο είναι πολυδιάστατο και η γνώση της μυθολογίας των εικόνων μας επιτρέπει να επεκτεινόμαστε και να προσαρμόζουμε το νόημα των εικόνων. Ο δε συνδυασμός των καρτών ακολουθεί κανόνες, κάτι που τον καθιστά ευκολότερο απ’ ότι συμβαίνει με άλλα συστήματα. Τα σύμβολα της μεθόδου, των τριών εικόνων είναι εικόνες της ελληνικής μυθολογίας, σε αρκετές κάρτες. Η ελληνική μυθολογία προσφέρει αρχέτυπα, βαθιά και παγκόσμια σύμβολα και η Lenormand ήταν από μικρή θαυμάστρια της ελληνικής μυθολογίας, αφού ένα από τα αγαπημένα της βιβλία ήταν η Ιλιάδα.

Σε κάθε κάρτα βλέπουμε μια μεγάλη κεντρική εικόνα, η οποία αντιπροσωπεύει το γενικό και κύριο μήνυμα της εικόνας. Οι δυο μικρές εικόνες της κάτω πλευράς ερμηνεύονται μέσω συνδυασμών των γειτονικών καρτών.

Τα άνθη αποτελούν μια σύνθεση συμβουλής των εικόνων. Ως αναπόσπαστα τμήματα ιδιαιτέρων μας στιγμών, τα άνθη έχουν τις σημασίες τους εντός πολιτισμικού πλαισίου. Η σημασία τους ως μέσον μαντείας ταξιδεύει από την Ανατολή στην Αγγλία. Τα άνθη τα χρησιμοποίησε η Lenormand για να χαρακτηρίσει τις πράξεις του δέκτη.

Οι αστερισμοί ανακοινώνουν νέα στον ερωτώντα για την κατάσταση ή θεωρούνται ωφέλιμοι ή κακοί, ανάλογα με την παράδοση. Η ερμηνεία τους στηρίζεται περισσότερο στη διαίσθηση και στη μυθολογία παρά στην αστρονομική γνώση.

Το γράμμα αναφέρεται στο αριθμητικό αλφάβητο και σχετίζεται με τον τροχό του Πυθαγόρα. Ενίοτε τα γράμματα του ριξίματος δίνουν φράσεις στον ερωτώντα. Η μέθοδος αυτή ήταν δημοφιλής το Μεσαίωνα.

Η χαρτοπαικτική κάρτα προσδίδει αριθμητική αξία της ομάδας (καρδιές, διαμάντια, λόγχες, τριφύλλια) και της φιγούρας ή των αριθμών της. Επίσης, φέρει τη σύνδεση με την καρτομαντεία της Lenormand, η οποία χρησιμοποιούσε χαρτοπαικτικές κάρτες στις συνεδρίες της και αυτές έχουν χρήση στη μαντεία από τους πρώτους αιώνες μετά την εμφάνισή τους (14ος αι.).

Τέλος, μόνο 22 κάρτες φέρουν γεωμαντικά σύμβολα: τρεις από την Αργοναυτική Εκστρατεία, δυο από τον Τρωικό Πόλεμο, πέντε από την Αλχημεία, δώδεκα από το απροσδιόριστο. Οι γεωμαντικές φιγούρες είναι 16, άρα πέντε εμφανίζονται δύο φορές και μία τρεις. Η γεωμαντεία είναι η δημοφιλέστερη μέθοδος μαντείας μετά την αστρολογία το Μεσαίωνα, στο σύστημα χρησιμοποιείται συμπληρωματικά και όχι αυτούσια.

Ριξίματα

  • 3 καρτών, 5 καρτών με εστίαση στην κεντρική κάρτα
  • Ρίξιμο 12 καρτών
    Σχηματίζουμε 11 σωρούς, ψάχνουμε τον πρώτο ενδείκτη και τον δεύτερο και κρατάμε τον τελευταίο σωρό. Ενώνουμε τους 3 σωρούς και ρίχνουμε σε γραμμική διάταξη 2 γραμμών με 7 κάρτες στην κάθε γραμμή. Διαβάζουμε την γραμμή αν έχει τον ενδείκτη.

Υπάρχουν και περίπλοκα ριξίματα, ανάλογα με το επίπεδο του καρτομάντη.

Βιβλία

  • Le Livre du grand jeu de Mlle Lenormand, Jean Didier
  • Votre presonnalite reveleer par tarot de Mademoiselle Lenormand, Carole Sedillot
  • Une Aventure Mythologique, Carot Sedillot, Chantal Frelaut
  • Comprendre et interpréter le Grand Jeu de Mademoiselle Lenormand, Corinne Morel

Δεν υπάρχουν βιβλία ή πληροφορίες γι’ αυτό στα ελληνικά. Θα δείτε κι άλλα άρθρα γι’ αυτό στην ιστοθέση μας και βίντεο στο κανάλι Constantinos στο youtube. Προβλέπω ότι στο μέλλον, αυτό το σύστημα θα γνωρίσει την άνθηση στον αγγλόφωνο κόσμο, διότι προσφέρει την ανάπτυξη της διαίσθησης μέσω διαφορετικών αποκρύφων επιστημών που συνδυάζονται και συνδέονται για την ερμηνεία του μέλλοντος. Βιβλία στα αγγλικά δεν υπάρχουν.

Δέσμες

Le Grand Jeu de Mlle Lenormand

Αναγνώσεις: 367