Γαλλικά Συστήματα Καρτομαντείας

Les Jeux Divinatoires

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Ντερζιώτης
E-mail: [javascript protected email address]
Website: Crossroads Witch
Ημερομηνία έκδοσης: 2023-05-12

Comte de Mellet

O Comte de Mellet, γεννημένος στην Perigueux, ήταν αξιωματικός ιππικού, υπολοχαγός, κυβερνήτης των Maine και Perche από το 1767-1784, τιμημένος με τον Grand Cross of the Order of St-Louis.

Παρουσίασε και αυτός τη θεωρία εξάπλωσης των καρτών Ταρώ από τους Γύφτους. Σύμφωνα με τους de Gebelin και de Mellet, οι Αιγύπτιοι έφεραν τις κάρτες στη Ρώμη και κατά το Μεσαίωνα, οι Γύφτοι τις μετέφεραν στη Γαλλία όταν η έδρα της καθολικής εκκλησίας είχε μεταφερθεί στη γαλλική πόλη Avignon από το 1309 ως το 1377. Γιατί όμως οι Γύφτοι έπρεπε να μεταφέρουν τις κάρτες, να τις διαδώσουν δηλαδή; Τότε πιστευόταν πως οι Γύφτοι ήταν απόγονοι των Αιγυπτίων. Ο de Mellet θεωρεί βιβλίο μόνο τους 22 θριάμβους. Σύμφωνα με τη θεωρία του, οι κάρτες παρέμειναν στη Ρώμη και εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη μόνο μετά την εξάπλωση των Αράβων. Στο βιβλίο του, μετά τη σειρά των καρτών με βάση την ταξινόμηση των αιώνων, αρχίζει να μιλάει για την αντιστοιχία των εβραϊκών γραμμάτων με τους 22 Θριάμβους. Επίσης, είναι ο πρώτος που συνέδεσε τις κάρτες Ταρώ με τον Ερμητισμό. Το βιβλίο του συμπεριελήθη στον 8ο τόμο της εγκυκλοπαιδείας του de Gebelin και ακολουθεί μετά το κείμενό του για τις κάρτες Ταρώ. Η δέσμη Petit Oracle des Dames αντλεί πολλά από τα στοιχεία της στις πρώτες κάρτες από το βιβλίο του de Mellet.

Σημείωση: οι θεωρίες καταγωγής των καρτών Ταρώ από την αρχαία Αίγυπτο ή από τους Γύφτους έχουν καταρριφθεί, ισχύει όμως πως οι κάρτες πιθανόν να διαδόθηκαν μέσω των αραβικών κτήσεων. Επίσης, η θεωρία σύνδεσης των καρτών με το εβραϊκό αλφάβητο ξέρουμε σήμερα πως ιστορικά δεν στέκει. Τα αναφέρω μόνο και μόνο διότι αυτές οι θεωρίες που δεν ισχύουν πουθενά στον κόσμο, ακόμη αναφέρονται σε ελληνικά βιβλία, διαδίδονται και πιστεύονται στη χώρα μας.

Αναγνώσεις: 140