Γαλλικά Συστήματα Καρτομαντείας

Les Jeux Divinatoires

Συγγραφέας: Μαρίλυ Καρύδη
E-mail: [javascript protected email address]
Website:
Ημερομηνία έκδοσης: 2023-05-12

Kipper

Όπως και με άλλα συστήματα καρτομαντείας των περασμένων αιώνων, έτσι και με τις γερμανικές κάρτες Kipper δεν υπάρχουν ακριβή ιστορικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον δημιουργό, την καταγωγή, το έτος και τον ακριβή τρόπο χρήσης τους. Η Toni Puhle είναι ίσως η μοναδική σύγχρονη καρτομάντισσα που ζώντας χρόνια στη Γερμανία είχε την ευκαιρία να αντλήσει όσες πληροφορίες μπορούσε για την ιστορία του συστήματος και τον τρόπο χρήσης του. Στο βιβλίο της The card geek’s guide to Kipper Cards (2017) αναφέρεται με λεπτομέρειες στην περιγραφή των καρτών και στον τρόπο ερμηνείας τους. Με βάση λοιπόν τη δική της έρευνα, αλλά και άλλων μελετητών, καταλήγουμε πως οι κάρτες Kipper δημιουργήθηκαν στη Βαυαρία στα τέλη του 19ου αιώνα.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για τον δημιουργό των καρτών, μια θεωρία αναφέρει πως η καρτομάντισσα Susanne Kipper από το Βερολίνο, επηρεασμένη από τα ευρέως διαδεδομένα συστήματα μαντείας της εποχής της, όπως η Petit Lenormand και οι Gypsy Cards, εμπνεύστηκε και σχεδίασε τις κάρτες Kipper. Υπήρχαν ωστόσο και πολιτικοί λόγοι που οδήγησαν την κυρία Susanne να δημιουργήσει το δικό της σύστημα μαντείας, καθώς με την εγκατάστασή της στη Βαυαρία και το εχθρικό κλίμα που επικρατούσε λόγω του πολέμου με τη Γαλλία, οποιαδήποτε γαλλικά συστήματα δεν εύρισκαν πλέον αποδοχή από τον κόσμο.

Όλα αυτά βέβαια αποτελούν έναν θρύλο και το μόνο σίγουρο είναι πως η πρώτη καταγεγραμμένη δημοσίευση της δέσμης συναντάται στο Μόναχο το 1890 από τον χαρτοπώλη Matthias Seidlein, ο οποίος αργότερα έγινε και ο εκδότης του συστήματος, με τον τίτλο Karten der berühmten Wahrsagerin Frau Kipper. Το 1900-1910 μια νέα έκδοση κυκλοφόρησε από τον ίδιο, ενώ το 1920 παραχώρησε τα δικαιώματα στην εταιρεία εκδόσεων χαρτοπαικτικών καρτών και παιχνιδιών Company FX Schmid. Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι πως λόγω τυπογραφικού λάθους η απεικόνιση των καρτών έχει αντίστροφη κατεύθυνση από την αρχική έκδοση, με εξαίρεση την κάρτα 22. Τα πρόσωπα δηλαδή κοιτούν προς την αντίθετη μεριά από εκείνη της αρχικής δέσμης. Ορισμένοι εκδότες έχουν διορθώσει αυτή τη λεπτομέρεια, ωστόσο ακόμα κι αν τεχνικά οι κατευθύνσεις θεωρούνται λάθος, αυτό δεν επηρεάζει την ερμηνεία αρκεί να δίνουμε προσοχή στην κατεύθυνση της κάρτας ανεξάρτητα αν αυτή είναι προς τα δεξιά ή αριστερά. Σήμερα η δέσμη εκδίδεται από την εταιρεία ASS Altenburger, ενώ παράλληλα κυκλοφορούν στην αγορά και κάρτες Kipper με διαφορετική απεικόνιση από την αρχική όπως του Ciro Marchetti (με εικόνες από τη Βικτωριανή Αγγλία), της Toni Puhle (μοντέρνα εκδοχή Kipper), η Mystical Kipper της Regula Elizabeth Fiechter, κ.ά.

Οι κάρτες Kipper και η μεθοδολογία ανάγνωσης

Η μαντική μέθοδος Kipper περιλαμβάνει 36 κάρτες. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Ο άνδρας (κάρτα ενδείκτη)
  2. Η γυναίκα (κάρτα ενδείκτη)
  3. Ο γάμος
  4. Η συνάντηση
  5. Ο καλός κύριος
  6. Η καλή κυρία
  7. Ευχάριστη είδηση
  8. Το λάθος άτομο, η ατιμία, η ανειλικρίνεια
  9. Η αλλαγή
  10. Το ταξίδι
  11. Τα πολλά κέρδη
  12. Το πλούσιο κορίτσι
  13. Το πλούσιο αγόρι
  14. Τα δυσάρεστα νέα
  15. Η θετική έκβαση
  16. Οι σκέψεις του
  17. Το δώρο
  18. Το παιδί
  19. Το μοιραίο, το θανατηφόρο
  20. Το σπίτι
  21. Το δωμάτιο
  22. Ο στρατιωτικός
  23. Το δικαστήριο
  24. Ο κλέφτης
  25. Οι υψηλές τιμές
  26. Η μεγάλη τύχη
  27. Τα απροσδόκητα χρήματα
  28. Οι προσδοκίες
  29. Η φυλακή
  30. Ο δικαστικός λειτουργός
  31. Η ασθένεια (ή το κρεβάτι)
  32. Η λύπη
  33. Οι ζοφερές σκέψεις
  34. Η εργασία
  35. Ο μακρύς δρόμος
  36. Η ελπίδα, τα μεγάλα ύδατα

Οι κάρτες Χαρακτήρων και οι κάρτες Ενδείκτες

Οι κάρτες χαρακτήρων είναι εκείνες που δείχνουν τα βασικά πρόσωπα για τα οποία γίνεται το ρίξιμο αλλά και τα επιπλέον άτομα που εμπλέκονται στην κατάσταση για την οποία θέτουμε την ερώτηση. Οι7 φιγούρες που συναντάμε στο σύστημα είναι:

  • (01) Ο άνδρας (αντιστοιχεί στον άνδρα για τον οποίο κάνουμε το ρίξιμο)
  • (02) Η γυναίκα (αντιστοιχεί στη γυναίκα για την οποία κάνουμε το ρίξιμο)
  • (05) Ο καλός κύριος (πατρική φιγούρα, ώριμος άνδρας, αφεντικό, πρώην σύντροφος, φίλος μεγαλύτερης ηλικίας, ηλικιωμένος άνδρας, συγγενής, κλπ)
  • (06) Η καλή κυρία (μητρική φιγούρα, ώριμη γυναίκα, προϊσταμένη, πρώην σύζυγος, ώριμη φίλη, συγγενής, κλπ)
  • (12) Το πλούσιο κορίτσι (νεαρή γυναίκα, κόρη, αδελφή, ερωμένη, κλπ)
  • (13) Το πλούσιο αγόρι (νεαρός άνδρας, γιός, αδελφός, εραστής, συνάδελφος, κλπ)
  • (18) Το μωρό, το παιδάκι

Οι ρόλοι μεταξύ των χαρακτήρων εναλλάσσονται, και ανάλογα την ερώτηση και την κατάσταση του ενδιαφερομένου μπορούμε να καταλάβουμε τα άτομα αυτά τι ρόλο παίζουν στη ζωή του και πως αλληλεπιδρούν. Οι χαρακτήρες πέρα από τα άτομα μπορεί μέσα στον συνδυασμό να δείχνουν και την εξέλιξη της κατάστασης. Για παράδειγμα μπορεί στην αρχή του ριξίματος να εμφανίζεται η κάρτα 13 και να έχουμε έτσι την αρχή ενός ειδυλλίου και στο τέλος, αν συνηγορούν οι ενδιάμεσες κάρτες, να εμφανίζεται το ίδιο πρόσωπο με την κάρτα 02, να εξελίσσεται δηλαδή ο εραστής σε σύζυγο. Οι κάρτες χαρακτήρων επίσης βοηθούν να διακρίνουμε τη συγγένεια μεταξύ των ατόμων. Αν το ρίξιμο αφορά ένα παντρεμένο ζευγάρι, δεν αποκλείεται οι κάρτες 12 και 13 να δείχνουν τα παιδιά και οι κάρτες 05 και 06 τους γονείς ή τα πεθερικά.

Οι κάρτες χαρακτήρων, με εξαίρεση τις δύο βασικές κάρτες-ενδείκτες, πέρα από πρόσωπα δείχνουν και κατάσταση. Συγκεκριμένα, η κάρτα 05 αν δεν αφορά ώριμο άνδρα, μπορεί να σημαίνει καλά νέα για τον ερωτώντα και μεγάλη υποστήριξη. Η κάρτα 06 αντίστοιχα, δείχνει φροντίδα, σωστές συμβουλές και συμπαράσταση. Η κάρτα 12 σαν κατάσταση δείχνει ευχάριστες και ανέμελες στιγμές ενώ η κάρτα 13 φέρνει τύχη στα οικονομικά και ευκαιρίες. Φυσικά αν υπάρχουν αρνητικοί συνδυασμοί στο ρίξιμο οι ενέργειες αυτές διαφοροποιούνται.

Επίσης, στο σύστημα Kipper, υπάρχουν και κάρτες που ναι μεν απεικονίζουν πρόσωπα αλλά δεν θεωρούνται κάρτες-χαρακτήρες, αφορούν μόνο κατάσταση. Συγκεκριμένα, η κάρτα 08 (το λάθος πρόσωπο), η κάρτα 16 (οι σκέψεις του), η κάρτα 22 (ο στρατιωτικός) και η κάρτα 30 (ο δικαστικός λειτουργός). Πέρα από τις κάρτες των χαρακτήρων, σαν κάρτες-ενδείκτες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι εκείνες που αντιπροσωπεύουν έναν βασικό τομέα της ζωής μας όπως γάμος, καριέρα, έρωτας, οικονομικά, δικαστικά θέματα, κλπ.

Οι κατηγορίες των καρτών Kipper

Οι 36 κάρτες του συστήματος διακρίνονται σε 5 κατηγορίες:

  • Κάρτες έναρξης ή κατεύθυνσης – “Start/direction cards” (7 κάρτες)
    Πρόκειται για τις κάρτες των Χαρακτήρων (01, 02, 05, 06, 12, 13, 18) και αποκαλούνται έτσι διότι με αυτές ξεκινάμε την ανάγνωση όταν πέσουν στον συνδυασμό και επειδή αυτές καθορίζουν την κατεύθυνση της ανάγνωσης ανάλογα με την κατεύθυνση που κοιτάνε.
  • Οι κάρτες κίνησης – “Movement cards” (4 κάρτες)
    Δείχνουν την πορεία από μια κατάσταση σε μία άλλη. Όταν πέφτει μια κάρτα κίνησης κοιτάμε σε ποια κάρτα μας οδηγεί, δηλ. από ποια κάρτα ξεκινάει η κίνηση και σε ποια κάρτα καταλήγει. Οι κάρτες κίνησης είναι οι 09, 10, 17 και 35.
  • Οι κάρτες σύνδεσης – “Connector cards” (4 κάρτες)
    Πρόκειται για κάρτες που συνδέουν μεταξύ τους τις διπλανές ώστε να εξετάσουμε ακριβώς τι είδους σύνδεση υπάρχει. Οι κάρτες αυτές είναι οι 03, 04, 30 και 31.
  • Οι κάρτες αιτίας και αποτελέσματος – “Cause & Effect cards” (6 κάρτες)
    Οι κάρτες αυτές μας βοηθούν να δούμε την αιτία μιας κατάστασης, εξετάζοντας την προηγούμενη κάρτα και την επίδρασή της στο μέλλον όπως περιγράφεται στην επόμενη κάρτα. Οι κάρτες αυτής της κατηγορίας περιλαμβάνουν τις 08, 14, 19, 24, 28 και 33.
  • Οι κάρτες παύσης – “Stop cards” (15 κάρτες)
    Οι κάρτες αυτές δεν έχουν ορισμένη κατεύθυνση, περιγράφουν μια κατάσταση και συνήθως σε αυτές σταματάει το ρίξιμο. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλες οι υπόλοιπες κάρτες με τη μόνη διαφορά πως η κάρτα 16 (οι σκέψεις του) όταν πέσει σε ερωτικό ρίξιμο GT (Grand Tableau) γίνεται κάρτα σύνδεσης (παρατηρούμε τα βέλη του έρωτα που κατευθύνονται και από πού ξεκινάνε οι σκέψεις του). Αντίστοιχα στην κάρτα 22 (ο στρατιωτικός), κοιτάμε την από κάτω κάρτα, εκεί που δείχνει το ξίφος, για να δούμε τι χρειάζεται μεγαλύτερη επιμέλεια ή εν ανάγκη να διακοπεί.

Η σημασία των κατευθύνσεων και των θέσεων των καρτών μέσα στο συνδυασμό

Σε αντίθεση με το γαλλικό σύστημα Petit Lenormand, στο οποίο τα ριξίματα είναι γραμμικά και η κάθε κάρτα περιγράφει και επηρεάζει την προηγούμενη, στην Kipper ο τρόπος ανάγνωσης γίνεται με τις κατευθύνσεις που προβάλλουν πρωτίστως οι φιγούρες και μετά οι υπόλοιπες κάρτες. Στη Lenormand δεν μας απασχολεί αν πχ ο άνδρας κοιτάζει προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά, γιατί απλά αυτή η κάρτα αποτελεί μόνο ένα σύμβολο. Στην Kipper όμως οι κάρτες δεν λειτουργούν σαν σύμβολα αλλά περιγράφουν μια κατάσταση και για να διερευνήσουμε την πορεία της πρέπει να ακολουθήσουμε τις κατευθύνσεις των καρτών και την αλληλεπίδρασή τους. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τους χαρακτήρες, εάν ο ένας γυρίζει την πλάτη στον άλλον τότε στη σχέση υπάρχουν προβλήματα, ενώ εάν κοιτάζονται δείχνει μια δυνατή σύνδεση. Εάν ο χαρακτήρας βρίσκεται πάνω από τον άλλον τότε είναι ο κυρίαρχος της κατάστασης, ενώ εκείνος που η κάρτα του βρίσκεται από κάτω, θαυμάζει και σκέφτεται έντονα τον άλλον χαρακτήρα.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις υπόλοιπες κάρτες. Η θέση που θα πέσουν στον συνδυασμό δείχνει την δυναμική τής κατάστασης ή τις προκλήσεις. Σε γενικό βαθμό, όσες κάρτες βρίσκονται πίσω από τον ενδείκτη δείχνουν το παρελθόν και λέμε πως βρίσκονται σε «δυσοίωνη όψη», δηλ. ο ενδείκτης τα αγνοεί, τα περιφρονεί, δεν τα έχει επιλύσει, δεν έχουν προτεραιότητα στη ζωή του ή είναι δύσκολα να τα αντιμετωπίσει. Οι κάρτες που αντικρίζει ο ενδείκτης βρίσκονται σε «ευοίωνη όψη» και περιγράφουν αυτά που είναι να συμβούν στο μέλλον ή τραβούν περισσότερο το ενδιαφέρον του. Η κάρτα που βρίσκεται πάνω από την κάρτα ενδείκτη δείχνει τις σκέψεις του και όσα ακόμα δεν μπορεί να ελέγξει, ενώ η κάρτα που βρίσκεται από κάτω, δείχνει τα συναισθήματά του και όσα έχει υπό έλεγχο.

Βήματα ορθής ερμηνείας των καρτών Kipper

Το πρώτο πράγμα που κοιτάμε μόλις τοποθετηθούν οι κάρτες στο ρίξιμο είναι οι κάρτες ενδείκτες, είτε αυτές είναι πρόσωπα, είτε κατάσταση (πχ η Εργασία, το Σπίτι, ο Γάμος, κλπ). Ανάλογα με το ρίξιμο που έχουμε επιλέξει, η ανάγνωση ξεκινάει συνήθως από αυτές τις κάρτες και συνεχίζουμε αφηγηματικά και όχι να ερμηνεύουμε ξεχωριστά μια-μια τις κάρτες όπως σε άλλα συστήματα. Βλέποντας τις κάρτες έχουμε στο μυαλό μας τις ερμηνείες τους σε σχέση πάντα με το ερώτημα που θέσαμε και αμέσως μετά κοιτάμε τις κατευθύνσεις. Πού κοιτάνε οι ενδείκτες; Ή τι πισωπλατούν; Σε ποιες κάρτες μας πηγαίνουν οι κάρτες κίνησης; κλπ. Με βάση λοιπόν τις κατευθύνσεις αρχίζουμε την αφήγηση της ιστορίας που έχουμε μπροστά μας και μετά παρατηρούμε τις θέσεις στο συνδυασμό. Ποια κάρτα είναι πάνω από τον ενδείκτη; Ποια από κάτω; Έχοντας συλλέξει όλες τις παραπάνω πληροφορίες, ερμηνεύουμε τους συνδυασμούς και φτάνουμε στο τελικό συμπέρασμα.

Διαφορές του συστήματος Kipper και της Petit Lenormand

Παρόλο που τα δύο συστήματα φαίνεται να έχουν κάποιες ομοιότητες, οι διαφορές τους είναι σημαντικές. Στην ουσία το μόνο κοινό που παρουσιάζουν είναι ο αριθμός των καρτών, αφού και τα δύο περιλαμβάνουν 36 κάρτες. Φαινομενικά κάποιες κάρτες είναι κοινές, ουσιαστικά όμως η ερμηνευτική τους προσέγγιση είναι τελείως διαφορετική, όπως επίσης και η τεχνική ανάγνωσης. Πιο αναλυτικά:

  • Στην P. Lenormand χρησιμοποιούνται μόνο δύο κάρτες-ενδείκτες ενώ στην Kipper συναντάμε επτά χαρακτήρες.
  • Στην P. Lenormand εμφανίζονται σύμβολα, αντικείμενα, ζώα και χαρτοπαικτικές κάρτες, ενώ στην Kipper οι κάρτες περιγράφουν ανθρώπους, συναισθήματα και καταστάσεις.
  • Η τεχνική ανάγνωσης είναι τελείως διαφορετική. Το γαλλικό σύστημα διαβάζεται γραμμικά με τη μέθοδο της συμβολικής γλώσσας και χρησιμοποιούμε λέξεις-κλειδιά όπου η κάθε κάρτα επηρεάζει και περιγράφει την προηγούμενή της. Στο γερμανικό σύστημα περιγράφουμε την κατάσταση που απεικονίζεται στους συνδυασμούς και κινούμαστε προς όλες τις κατευθύνσεις ανάλογα με την κατεύθυνση που υποδεικνύουν οι κάρτες, καθώς και τη θέση τους μέσα στο συνδυασμό (αν είναι πάνω, κάτω, σε ευοίωνη ή δυσοίωνη όψη, κλπ).
  • Και στα δύο συστήματα υπάρχει το ρίξιμο του Μεγάλου Πίνακα (Grand Tableau), το απλό γραμμικό ρίξιμο 3 ή περισσοτέρων καρτών και ο μικρός πίνακας 9 καρτών. Όπως προαναφέρθηκε όμως, η τεχνική ανάγνωσης διαφέρει.
  • Και στα δύο συστήματα οι κάρτες διαβάζονται μόνο σε όρθια όψη και δεν υπάρχουν ανεστραμμένες ερμηνείες.

Ριξίματα με τις κάρτες Kipper

Κάποια ριξίματα που αναφέρονται στο βιβλίο της Toni Puhle, The card geek’s guide to Kipper Cards (2017), είναι:

  • Ρίξιμο 3 καρτών (για απλές ή καθημερινές ερωτήσεις)
  • Ρίξιμο του Σταυρού (για συγκεκριμένο θέμα)
  • Ρίξιμο μικρού πίνακα με σταθερές θέσεις (για ανάλυση συγκεκριμένου προβλήματος)
  • Το μονοπάτι των 7 καρτών (συμβουλευτικό ρίξιμο)
  • Μικρός πίνακας 9 καρτών για γενικό θέμα
  • «Χτίσιμο» Σταυρού (για να εμβαθύνουμε σε ένα θέμα)
  • Ρίξιμο της μοίρας (γενικό ρίξιμο παρελθόν-παρόν-μέλλον)
  • Ρίξιμο για Ναι/Όχι απαντήσεις
  • Μεγάλος πίνακας (Grand Tableau)
  • Μεγάλος πίνακας με 36 Οίκους
  • Ο Οίκος της μοίρας (γενικό ρίξιμο για διάφορους τομείς της ζωής μας)

Αναγνώσεις: 860