Jean Baptiste Alliette
Oι Decker, DePaulis, Dummett γράφουν πως αν δεν υπήρχε ο Etteilla δεν θα ξέραμε τις κάρτες Ταρώ, εννοώντας πως δεν θα τις χρησιμοποιούσαμε για μαντεία. Όμως προσθέτω πως ούτε η καρτομαντεία θα ήταν αυτή που εξασκούμε σήμερα. Ο Etteilla σχεδίασε μια δέσμη Ταρώ αποκλειστικά για μαντεία. Καθιέρωσε τη σύνδεση των καρτών με τα τέσσερα στοιχεία, τις ενέργειες της αστρολογίας, το διαχωρισμό σε major και minor Arcana. Ίδρυσε σχολή καρτομαντείας και οι μαθητές του εξαπλωμένοι στην Ευρώπη δημιούργησαν συστήματα καρτομαντείας με βάση τα δικά του. Όλα αυτά προήλθαν από έναν χωρισμό με τη γυναίκα του Jeanne Vattier και πολλές εμπνεύσεις που είχε. Δεν θα ήταν παράλογο να πούμε πως η σημερινή καρτομαντεία είναι μια έμπνευση του Etteilla. Π.χ. το RWS Ταρώ είναι 40% σύστημα Etteilla. Παρ’ όλα αυτά, στην Ελλάδα δεν τον ξέρει κανείς και αυτό είναι ένα σημείο του ξεπεσμού και της ανυπαρξίας της μαντείας στη χώρα μας.
Στη 1 Μαρτίου του 1738 γεννιέται ο Jean-Baptiste Alliette στο Παρίσι.To 1757 γράφει πως συνάντησε στο Παρίσι έναν δάσκαλο Ταρώ από το Piedmond ονόματι Alexis. O Etteilla υποστήριζε πως το 1753 ο δάσκαλός του από το Piedmont τον δίδαξε τη χρήση Ταρώ για μαντεία. Γύρω στο 1763 ο Etteilla αποκτά έναν γιο από την γυναίκα του Jeanne Vattier, τον Louis-Jean-Baptiste. Ο Etteilla εργάζεται ως πωλητής σπόρων. Το 1767 χωρίζει με τη γυναίκα του. Το 1785 γράφει πως οι καυγάδες με τη γυναίκα του, οι οικονομικές δυσκολίες τον οδήγησαν στις απόκρυφες επιστήμες. Το 1768 ασχολείται με την τυπογραφία και την πώληση βιβλίων και γκραβουρών. Το ίδιο έτος ο Hisler από την Πρωσία μελετά μαζί του. Αυτός ήταν από τους καλλίτερους μαθητές του.
Το 1770 τεκμηρίωσε το σύστημα που καλείται Petit Etteilla με το βιβλίο Etteilla, ou maniere de se récréer avec un jeu de cartes par M***. Εδώ αναφέρει και το σύστημα Taraux. Με αυτό το βιβλίο η καρτομαντεία μπαίνει στα σπίτια των Γάλλων και γίνεται κοινή πρακτική ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης. Δύο χρόνια αργότερα εκδίδει τις αστρολογικές προβλέψεις Le zodiac mysterieux, ou les oracles d’Etteilla. Το 1777 μετακομίζει στο Στρασβούργο.
Το 1781 ο de Gebelin γράφει για τις κάρτες Ταρώ και τη δική του ιστορία καταγωγής των από την Αίγυπτο και την διάδοσή τους από τους Γύφτους. To 1782 γράφει ο Etteilla το βιβλίο του για το σύστημα Ταρώ, αλλά αρνούνται την έκδοση μέχρι το 1783 Το 1784 εκδίδει ένα συμπλήρωμα για το τρίτο τετράδιο του έργου του προηγουμένου έτους. Το 1785 εκδίδει το Fragment sur les hautes sciences και το τέταρτο τετράδιο για το σύστημα Ταρώ. Έπειτα εκδίδει το Philosophie des hautes sciences.Το 1786 εκδίδει συμπλήρωμα για το δεύτερο τετράδιο ολοκληρώνοντας το Magnum Opus του. Το 1787 εκδίδει ένα βιβλίο φυσιογνωμικής και ένα χειρομαντείας. Το ίδιο έτος ο Melchior Montmignon d’Odoucet γίνεται μαθητής του. Γράφει το βιβλίο Leçons Théorique et Pratiques. Το 1788 δημιουργεί την Société des Interpretes du Livre de Thot. Ο Hugand γίνεται μαθητής του, ο Hisler τον επισκέπεται στο Παρίσι, ο Pierre Joseph Joubert de La Salette γίνεται μαθητής του. Αυτοί εξελίσσονται σε σπουδαίοι καρτομάντεις. Δημιουργείται η δέσμη που καλούμε Grand Etteilla. Το 1789 κάνει αίτηση πατέντας για τη δέσμη και στις 7 Φεβρουαρίου εγκρίνεται. Το ίδιο έτος γίνεται η Γαλλική Επανάσταση. Ο Etteilla με τον d’Odoucet διαφημίζουν τα μαθήματά τους. Το 1790 μαζί με το γιο του ιδρύουν τη σχολή Μαγείας Nouvelle Ecole de Magie. Το 1791 εκδίδεται η δέσμη Petit Etteilla. Τρεις μαθητές του Etteilla εργάζονται στη συγγραφή βιβλίου νοημάτων των καρτών Ταρώ. Το ίδιο έτος ο Hugand εκδίδει το Cartomancie, ou l’art de développer la chaine des événements de la vie: récréations astrologiques par le livre de Thot και το Dictionnaire sinonimique du livre de Thot με συγγραφέα τον αξιωματικό Joseph Joubert de La Salette. Το βιβλίο εγκρίθηκε από τον Etteilla. Στις 13 Δεκεμβρίου ο Etteilla πεθαίνει αφήνοντας τα πάντα στη σύντροφό του Ελισάβετ και στο γιο του.
Με τα δυο συστήματα άλλαξε την καρτομαντεία με τα παιγνιόχαρτα και με τις κάρτες Ταρώ. Επίσης είναι ο άνθρωπος που καθιέρωσε τον όρο καρτομαντεία διεθνώς. Τα δυο συστήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν από την Αnne Marie LeNormand με απίστευτη επιτυχία. H χρήση των δικών του καρτών Ταρώ, γνωστές ως Αιγυπτιακές κάρτες Ταρώ, κατέστη μονόδρομος για τους Παριζιάνους και αυτό διότι ο Etteilla κορόιδευε τις ιταλικές και τις γερμανικές κάρτες Ταρώ.
Αναγνώσεις: 293