Petit Etteilla
Ιστορία
Για τον Etteilla έχουμε γράψει αναλυτικό άρθρο και δη το πρώτο της ιστοθέσης, κατά συνέπεια δέχομαι πως έχετε διαβάσει τη σύντομη βιογραφία του. Φαίνεται ότι ο Etteilla από το 1767 ξεκίνησε να διαβάζει για την καρτομαντεία. Μέσα σε 3 έτη έμαθε ένα σύστημα, το οποίο έκανε χρήση της χαρτοπαικτικής τράπουλας του Piquet. Αφού το είχε χρησιμοποιήσει για μαντεία, με μεγάλη επιτυχία, αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο, στο οποίο θα παρουσιάζει το σύστημα και θα το διδάσκει σε όποιον ενδιαφερόταν να μελετήσει το βιβλίο. Έτσι, το 1770 κυκλοφορεί με τίτλο Etteilla, ou Maniere de se Recreer avec un Jeu de Cartes par M***, το βιβλίο που εξηγούσε το σύστημα που έγινε αργότερα γνωστό ως Le Petit Etteilla. Εκδόθηκε στο Παρίσι και στο Άμστερνταμ.
Με τη συγγραφή του βιβλίου έφερε την καρτομαντεία στα σπίτια όλων των Γάλλων και δημιούργησε καρτομάντεις επαγγελματίες. Ήταν πολύ προσιτό να εξασκήσει κάποιος το σύστημά του. Χρειαζόταν 32 κάρτες του piquet και μια λευκή. Οι κάρτες του Etteilla, με τις ερμηνείες δηλαδή στις άκρες, φαίνεται ότι κυκλοφόρησαν στη Γαλλία την εποχή του Etteilla, αν και οι περισσότεροι αγόραζαν τις οικονομικές κάρτες χαρτοπαιξίας και έγραφαν τα νοήματα στις άκρες τους. Η παλαιότερη έκδοση των καρτών του Μικρού Εττέλλα χρονολογείται το 1791. Φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη Bodleian, στην Οξφόρδη, στη συλλογή Douce. Ωστόσο, σύγχρονοι καρτομάντεις αμφισβητούν την ύπαρξη σετ καρτών του Μικρού Εττέλλα την εποχή του Εττέλλα. Μια άλλη ονομασία για το σετ καρτών του, είναι Etteilla Piquet.
Σήμερα, επίσης χρησιμοποιούνται οι χαρτοπαικτικές κάρτες έναντι των ειδικευμένων καρτών Petit Etteilla, όχι λόγω διαφοράς τιμής, αλλά λόγω μη διάθεσής των.
Το έργο του Εtteilla επηρέασε πάρα πολύ τη Γαλλία. Η καρτομαντεία μπήκε σε πολλά σπίτια, νέοι άνθρωποι πειραματίζονταν και ησχολούντο με την καρτομαντεία, η οποία βασιζόταν πλέον σε κάρτες, σε συνδυασμούς καρτών, σε σειρά καρτών και σε ριξίματα. Ο Etteilla άλλαξε τελείως την εξάσκηση της καρτομαντείας, το πώς πρέπει να είναι ο καρτομάντης, τι πρέπει να λέει, πώς να εξελίσσει το μήνυμα της μαντείας.
Ο Etteilla γράφει πως το σύστημα το διδάχθηκε από μια γυναίκα του Piedmond, ονόματι Alexis, συνεπώς έχουμε ιταλική καταγωγή. H κυρία Alexis ζούσε στη Lamballe, δυτικά του Παρισιού. Εκεί πήγαινε ο Εττέλλα για μαθήματα. Όσον αφορά την καταγωγή του συστήματος, ο ίδιος αποδίδει την καταγωγή του συστήματος στον Έλληνα Alpha, ο οποίος χρησιμοποιούσε 33 ξυλάκια για μαντεία. Ο Α. Σχεδίαζε έναν κύκλο διαμέτρου από το έδαφος ως το στήθος και εκεί έριχνε τα ξυλάκια του. Η μέθοδος θυμίζει τη μαντεία με τις σαξονικές ράβδους ή την παράδοση όγκαμ. Μάλιστα, η έκδοση του 1770 και του 1773 ξεκινάει με μια ξυλογραφία του Α.
To σύστημα Le Petit Etteilla χρησιμοποιήθηκε από την διάσημη Anne Marie Adelaide Le Normand, η οποία χρησιμοποιώντας ένα σετ του Piquet και αγοράζοντας το πρώτο βιβλίο του Etteilla, είχε μεγάλη επιτυχία στην καρτομαντεία, που της έδωσε κίνητρο να ασχοληθεί και να μάθει τις απόκρυφες επιστήμες, να ανοίξει γραφείο και να γίνει πάρα πολύ διάσημη καρτομάντισσα, διασημότερη από τον Εττέλλα.
Χαρακτηριστικά
Οι κάρτες του συστήματος είναι χαρτοπαικτικές με λέξεις κλειδιά τριγύρω. Ο συνδυασμός των λέξεων ακολουθεί έναν πολύπλοκο αλγόριθμο για να βρει ένα καρτομαντικό μήνυμα. Το πως γίνεται και εν τέλει χρησιμοποιούνται όσες περισσότερες λέξεις-κλειδιά γίνεται χωρίζεται σε 2 επίπεδα. H δυσκολία του συστήματος έγκειται στην κατανόηση των κανόνων, οι οποίοι δεν είναι και σαφείς μέσα από το πρώτο βιβλίο του Etteilla.
Τα αυθεντικά ριξίματα του συστήματος είναι επίσης πολλών καρτών και δύσκολα στην ερμηνεία, αλλά μπορούν να προσαρμοστούν ή να δημιουργηθούν νέα ριξίματα βασισμένα στις αρχές του Etteilla.
Κάθε κάρτα έχει έναν αριθμό, μια κύρια και μια εναλλακτική λέξεις κλειδιά, λέξεις για συνδυασμούς καρτών, λέξεις για συναντήσεις καρτών, λέξη για τη συνάντηση με την κάρτα Etteilla, λέξεις για την αντίστροφη μορφή.
Οποιαδήποτε χαρτοπαικτική δέσμη μπορεί να μετατραπεί σε Petit Etteilla, αρκεί να έχει τη μορφή jumbo.
Αναγνώσεις: 270