Γαλλικά Συστήματα Καρτομαντείας

Les Jeux Divinatoires

Μαρίλυ Καρύδη

Η Μαρίλυ Καρύδη γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1981 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κέρκυρα όπου και διαμένει. Σπούδασε στο Τμήμα Αρχειονομίας - Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές πάνω στην Επιστήμη της Πληροφορίας. Η αγάπη της για την καρτομαντεία εκδηλώθηκε από νεαρή ηλικία και αφορμή στάθηκε ένα τυχαίο περιστατικό. Σε ηλικία 12 ετών περίπου και ενώ συνήθιζε η γιαγιά της να την στέλνει στο περίπτερο της γειτονιάς για αγορά σταυρολέξων, την προσοχή της τράβηξε ένα περιοδικό αστρολογικού περιεχομένου με δώρο τις κάρτες Ταρώ σε μικρό μέγεθος και συγκεκριμένα μόνο τις 21 κάρτες της Μεγάλης Αρκάνα. Με το χαρτζιλίκι της αγόρασε το περιοδικό και έκρυψε τις κάρτες στο δωμάτιό της όπου τις κοιτούσε συνεχώς θαυμάζοντας την εικονογράφηση και προσπαθώντας να κατανοήσει τη χρησιμότητά τους. Λόγω του νεαρού της ηλικίας ήταν αδύνατο να καταλάβει την πολυπλοκότητα αυτού του «εργαλείου» και αρκετές μέρες μετά, έχοντας και τον φόβο μήπως οι γονείς της εντοπίσουν τις κάρτες και ξεκινήσουν τις ερωτήσεις, τις πέταξε, πράγμα που φυσικά μετάνιωσε αργότερα. Ωστόσο έμειναν χαραγμένες οι κάρτες στη μνήμη της και περίπου 10 χρόνια αργότερα κατάφερε να αγοράσει τη δική της δέσμη μαντείας.

Με την πάροδο των χρόνων και όσο μεγάλωνε η δίψα της για μάθηση αλλά και ο θαυμασμός της για την μαντεία, άρχισε να ανακαλύπτει και να μελετά νέα μαντικά συστήματα. Με τον όρο «νέα» δεν εννοούμε φυσικά σύγχρονα συστήματα αλλά ιστορικά συστήματα μαντείας που άρχιζαν να γίνονται γνωστά και στη χώρα μας κυρίως από το 2020.

Η γαλλική μέθοδος Petit Lenormand της γνωστής καρτομάντισσας Marie Anne Adelaide Lenormand (1772-1843) ήταν το αμέσως επόμενο μαντικό σύστημα που ενθουσίασε τη Μαρίλυ λόγω της ακρίβειας αλλά και του εύκολου συμβολισμού του. Η ενασχόλησή της με την Petit Lenormand αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την έναρξη μιας πολυετούς μελέτης πάνω σε άλλα ιστορικά συστήματα μαντείας της Ευρώπης, κυρίως Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία. Η εξάσκηση, η πρακτική και η εφαρμογή των συστημάτων αυτών, την βοήθησαν όχι μόνο να διαπιστώσει την ακρίβειά τους αλλά και να εμπλουτίσει τις καρτομαντικές της γνώσεις και δεξιότητες και παράλληλα να αυξήσει τις διαισθητικές της ικανότητες που είναι απαραίτητες για κάθε καρτομάντη.

Τα ιστορικά αυτά συστήματα μαντείας, πέραν από τις κάρτες ταρώ, που η Μαρίλυ μελετάει και εξασκεί μέχρι σήμερα είναι:

 • Le Petit Lenormand (Marie Anne Adelaide Lenormand, Γαλλία, 1800)
 • L’ Oracle Belline (Mage Edmond, Γαλλία, 1845)
 • Kipperkarten (Susanne Kipper, Βαυαρία, 1890)
 • The Parlour Sibyl (unknown creator, Γαλλία, 1840)
 • La Vera Sibilla Italiana (unknown creator, Ιταλία, 1850)
 • Gypsy Witch Fortune Telling Cards (unknown creator, 1904)
 • The Thoth Tarot (Aleister Crowley, Αγγλία, 1943)

Από τα σύγχρονα συστήματα μαντικής, η μελέτη της εστιάζεται σε δέσμες γενικής μαντείας όπως: The Phycards (Nick Hobson, Αγγλία, 1982), L’ Oracle GE (Gerard Barbier, Γαλλία, 1991), Oracle de la Triade (Dominike Duplaa, Γαλλία, 1992), L’ Oracle des Miroirs (Dimitri d'Alfange d'Uvril, Γαλλία, 2010), Αστρολογική δέσμη HAL G., κ.ά.

Η Μαρίλυ Καρύδη έχει αναφέρει πως απ’ όσες μεθόδους μαντείας έχει μελετήσει και εξασκήσει, η αγαπημένη της είναι με το σύστημα Ταρώ. Θεωρεί πως είναι το πιο ολοκληρωμένο και τελειοποιημένο σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας καρτομάντης, λόγω του πλούσιου συμβολισμού, της δομής του, της ευρείας γκάμας θεμάτων που καλύπτει, της μεθοδολογίας ερμηνείας του, αλλά και της ιστορικής του αξίας. Αν και τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για το αγγλικό σύστημα Ταρώ (RWS), η γνωριμία της με τον Κωνσταντίνο Ντερζιώτη την βοήθησε να εμπλουτίσει τις γνώσεις της και να ασχοληθεί και με το γαλλικό σύστημα Ταρώ της Μασσαλίας (TdM) που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.

Η συνεργασία της με τον Κωνσταντίνο σηματοδότησε την αρχή για ένα νέο ταξίδι εξερεύνησης, μελέτης και πρακτικής των ιστορικών συστημάτων μαντικής που υπήρξαν πολύ διαδεδομένα κατά τους προηγούμενους αιώνες. Πιο συγκεκριμένα:

 • Tarot de Marseille (άγνωστος δημιουργός, Γαλλία, 17ος αι.)
 • Grand Jeu de Mlle Lenormand (Breteau, Γαλλία, 1845)
 • Petit & Grand Eteilla (Jean Baptiste Alliette, 1770 1783)
 • Le Petit Oracle des Dames (Jacques Grasset Γαλλία, 1797)
 • Le Petit Cartomancien (άγνωστος δημιουργός, Γαλλία, 1870)
 • Le livre du destin (άγνωστος δημιουργός, Γαλλία, 1850)
 • Nouveau Jeu De La Main (Adele Moreau, Γαλλία, 1880-1890)

Όνειρο πλέον των δύο καρτομαντών δεν είναι απλά η μελέτη και η εξάσκηση των παλαιοτέρων συστημάτων αλλά η διάσωση της ιστορικής τους ακρίβειας, η εις βάθους μελέτη τους για την όσο πιο θεμελιωμένη πρακτική τους εφαρμογή και η διάδοσή τους στη χώρα μας που αγνοεί εντελώς τις κλασσικές μαντικές μεθόδους. Επόμενος στόχος της Μαρίλυς Καρύδη, σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Ντερζιώτη είναι η δημιουργία ενός βιβλίου στα ελληνικά όπου θα περιγράφει αναλυτικά τη μέθοδο Le Grand Jeu de Mlle Lenormand δίνοντας έτσι το έναυσμα στους λάτρεις της καρτομαντείας να ανακαλύψουν μια από τις πιο ιστορικές και σπάνιες δέσμες που περιέχει πληθώρα συμβολισμών και εικόνων από την αρχαία Ελλάδα.

Η Μαρίλυ κρίνει πως η αναγέννηση των ιστορικών συστημάτων μαντικής είναι απαραίτητη καθώς η διαχρονική τους παρουσία αποδεικνύει όχι μόνο την επιτυχία τους, αλλά συντελεί στην πνευματική εξέλιξη του καρτομάντη ώστε να διευρύνει τους ορίζοντές του, να αναπτύξει τις καρτομαντικές του δεξιότητες αλλά και τη διαίσθησή του που είναι το πιο απαραίτητο εργαλείο στην ορθή πρόβλεψη και συμβουλευτική.

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: [javascript protected email address]
Facebook Profile: https://www.facebook.com/SilMarilyon
Website:
Μέλος από: 2023-04-25 20:25:40