Ομάδες Παιγνιοχάρτων Και Ταρώ
Η καρτομαντεία του 14ου και του 15ου αιώνος δεν έχει καμμία σχέση με τη σημερινή καρτομαντεία και όπως έχουμε πει πολλάκις, ο Etteilla άλλαξε τη μορφή της καρτομαντείας το 1770 με το βιβλίο του για τη χρήση των καρτών του piquet για μαντεία. Έντεκα χρόνια αργότερα, ο De Mellet γράφει ένα δοκίμιο για τη χρήση των καρτών Ταρώ για μαντεία με βάση τη χρήση των καρτών την εποχή του. Εκεί βλέπουμε μια σύνδεση με τις χαρτοπαικτικές κάρτες και τις κάρτες Ταρώ. Ο De Mellet ασκεί κριτική στους καρτομάντεις λέγοντας ότι προβαίνουν σε μια τέτοια ταύτιση, διότι αγνοούν την αιγυπτιακή καταγωγή των καρτών Ταρώ. Ας αφήσουμε παρά πέρα την αυτή θεωρία που δεν ισχύει και ας δούμε τι λέει. Αναφέρει τις καρδιές, τις ψηφίδες, τα τριφύλλια και τις λόγχες. Οι καρδιές σχετίζονται με τη χαρά, τα τριφύλλια με τον πλούτο, οι λόγχες με την ατυχία και οι ψηφίδες με την εξοχή και την αδιαφορία.
Εδώ παρατηρούμε μια σημαντική παρανόηση με τα όσα πιστεύουν την σήμερον οι περισσότεροι καρτομάντεις. Η ομάδα των ράβδων στις κάρτες Ταρώ αντιστοιχίζεται με τις ψηφίδες και η ομάδα των δηναρίων στις κάρτες Ταρώ αντιστοιχίζεται με την ομάδα των τριφυλλιών. Άρα, η σημερινή δοξασία ταύτισης των δηναρίων με τις ψηφίδες δεν ισχύει ούτε η ταύτιση των ράβδων με τις ράβδους της χαρτοπαικτικής δέσμης. Άρα, όσοι διαβάζουν τα μικρά αρκάνα σαν χαρτοπαικτικές κάρτες, τα διαβάζουν λάθος ή τουλάχιστον δεν ακολουθούν τη γαλλική παράδοση. Να θυμόμαστε πως αυτή επηρέασε και την αγγλική σχολή Ταρώ. Δυστυχώς το διαδίκτυο βρίθει άρθρων παραπληροφόρησης για την καρτομαντεία.
Ιστορικά, έτσι ερμηνεύονται οι κάρτες ταρώ στη Γαλλία με βάση τις χαρτοπαικτικές κάρτες. Αυτό το συναντούμε και στον De Mellet και στον Etteilla. Όμως, για όσους γνωρίζουν το σύστημα Ταρώ της Μασσαλίας, αυτό δεν είναι δύσκολο ή δυσνόητο. Π.χ. η ομάδα των ράβδων σχηματίζει διαμάντια, διότι οι ράβδοι ζωγραφίζονται έτσι. Γλωσσολογικά, carreau είναι τα βέλη των βαλλιστρών κι επειδή αυτά είναι ξύλινα, η ομάδα των ράβδων αντιστοιχίζεται στα carreau, τα γνωστά ως διαμάντια στο αγγλικό σύστημα.
Αναγνώσεις: 322